torstai 7. heinäkuuta 2011

Päivän levy - Brazen Abbot: Eye of The Storm


Brazen Abbot on Suomessa asuvan suomalais-bulgarialaisen kitaristi Nikolo Kotzevin yhtyeprojekti.

Nikolo soitti bulgarialaisessa cover-yhtyeessä, joka kiersi ympäri Eurooppaa 1980-luvun lopulla. Vuonna 1989 Nikolo muutti Maarianhaminaan, Ahvenanmaalle, missä hän tapasi ruotsalaisen Björn Lodinin ja liityi Lodinin yhtyeeseen nimeltä Baltimoore, joka julkaisi kaksi levyä: Double Density (1992) ja Thought For Food (1994). Erottuaan bändistä vuonna 1994 hän aloitti oman sooloprojektin Brazen Abbot, johon liittyi pian Rainbow'sta tunnettu Joe Lynn Turner ja Deep Purplen Glenn Hughes.

Brazen Abbot lakkautettiin hetkeksi, kun Kotzev aloitti rock-oopperaprojektinsa ranskalaisesta profeetasta Nostradamuksesta. Kyseinen tuplalevy sai nimekseen Nikolo Kotzev's Nostradamus, ja sillä esiintyi useita Brazen Abbotista tuttuja musiikoita, muun muassa Glenn Hughes, Göran Edman, Joe Lynn Turner, Mic Michaeli, John Levén, Ian Haugland, Jørn Lande, Doogie White, Alannah Myles ja Sass Jordan. Kotzevin levy-yhtiön vararikon seurauksena albumin julkaisu kuitenkin viivästyi, kunnes se julkaistiin vuonna 2001.

Vuonna 2002 Nikolo jatkoi Brazen Abbot -yhtyeellä ja seuraavana vuonna julkaisi levyn Guilty as Sin. Jäsenet pysyivät samana kuin ennen lukuun ottamatta Jørn Landea, joka korvasi Vikströmin. Michaeli, Levén and Haugland erosivat Brazen Abbotista liittyäkseen ruotsalaisen Europe -bändin uudelleen kokoamiseen. Bulgarian keikoilla Brazen Abbotin riveissä jatkoi lyhytaikaisia tuurajia jotka julkaistiin livealbumina mm. A Decade of Brazen Abbot (2004).

Vuonna 2005 julkaistiin My Resurrection, jolla oli Brazen Abbotille tuttuun tapaan useita vokalisteja.

 

Brazen Abbotin jäsenet

Brazen Abbotin entiset jäsenet

Julkaisut

  • Baltimoore - Double Density (1992)
  • Baltimoore - Thought For Food (1994)
  • Brazen Abbot - Live and Learn (1995)
  • Brazen Abbot - Eye of the Storm (1996)
  • Brazen Abbot - Bad Religion (1997)
  • Nikolo Kotzev - Nostradamus (2001)
  • Brazen Abbot - Guilty as Sin (2003)
  • Brazen Abbot - A Decade of Brazen Abbot (2004)
  • Brazen Abbot - My Resurrection (2005)
(Wikipedia)

Nikolo Kotzevin ja yhtyeensä Brazen Abbotin musiikki olivat allekirjoittaneelle vieraita vuoteen 2007. Ukkelin nimi toki oli musiikkia aktiisesti seuraavalle tuttu ja yksi rockhistorian huonoimmista levynkansista, Nikolo Kotzev's Nostradamus, oli sekin bongattu. Kansi kilpailee vahvasti Uriah Heepin Innocent Victim -albumin kanssa - vaikea sanoa kumpi on huonompi.





Brazen Abbotin levyjä oli kehunut muun muassa Colossus -lehden Ismo Karo, joka kerran Sweden Rock -reissulla selittikin niistä minulle ylistävään sävyyn. Kuulostavat kuulemma ihan Rainbowilta. Niinhän se on, Karo oli aivan oikeassa. Esimerkiksi tänään luukuttamani Eye Of The Strom on melkein silkkaa Joe Lynn Turnerin aikaista Rainbowia. Turner myös laulaa neljällä albumin kappaleista ja on sanoittanutkin ne. Muut vokalistit ovat Göran Edman ja Thomas Vikström. Levyllä soittavat Kotzevin lisäksi Ruotsin 80-luvun suosituimman bändin Europen jäsenet Mic Michaeli (koskettimet), John Leven (basso) ja Ian Haugland (rummut).


Levy on ehkä aavistuksen yksitoikkoista hard rockia, mutta varsinkin Turnerin laulamat kappaleet toimivat hienosti. Rainbow -maneereilta ei voi välttyä, eikä toki tarvitsekaan. Samalla levy kuulostaa myös Europelta, vaikkei siinä soittaisikaan kolmea bändin jäsentä. Kotzevin kynäilemät ja vaihtelevien solistien sanoittamat biisit muodostavat yhtenäisen linjan, vaikka Turnerin kappaleet joukosta parhaiten edukseen erottuvatkin. 1996 julkaistu albumi on yhä relevanttia melodista hard rockia.



Kotzev kävi elokuussa 2006 keikalla Turussa, irkkubaari Castlessa. Jätin menemättä sinne, koska seuraavana päivänä oli Turun Papinsaaressa työpaikkani Laidunkauden päättäjäiset eli vissiin juhlistettiin sitä, että kesä päättyy. Ajattelin, että jos ryyppään kaksi päivää, on veto poissa koko alkuviikon.

Ystäväni Marko Syrjälän kertoman mukaan Nikolo Kotzevin Castlen keikka oli loistava. Syrjälä, joka on Suomen, ellei peräti koko pohjoismaiden kovin nimikirjoitustenmetsästäjä, soitti keikkaa seuraavana päivänä. Huolestuneelta kuulostanut mies oli hukannut kameralaukkunsa, jossa oli itse kuvausvehkeen lisäksi läjäpäin cd-levyjen kansivihkoja, joihin hän nimmareita kerää. Mukana oli varmasti kaikki Kotzevin levytysten  kansivihot. Taas oli Turku aivan paska kaupunki ja kaikki muukin oli Turun syytä. Itselleni tuli mieleen, että jos kameralaukku häviää, on kai se lähinnä kantajastaan kiinni, eikä omasta maantieteellisestä sijaintipaikasta. Mutta tulkintoja on tietysti erilaisia tässäkin asiassa.



Vuotta myöhemmin näin aivan sattumalta Kotzevin soittavan Maarianhaminan Park Hotellin pubissa. Istuimme seurueemme kanssa Parkin terassilla iltaa viettämässä. Jo tovin soinut livemusiikki kuulosti hyvältä, mutta vasta kun kävin vessassa heittämässä kepilliset kemiallista, huomasin illan trubaduurin olevan Nikolo Kotzev. Keikan jälkeen juttelin äijän kanssa ja hän kysyi osaanko puhua ruotsia. Koska se valitettavasti tuotti minulle suuria vaikeuksia, kommunikoimme englanniksi. Kotzev muisti myös Syrjälän kameralaukkuepisodin kun otin asian puheeksi.

Alla olevassa kuvassa Nikolo Kotzev Park Hotellissa Maarianhaminassa elokuussa 2007.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti